16
sep-2015

Talent, het meest waardevolle ingrediënt

Op de basisschool begint het al, het inkaderen van wat je als kleine hummel kan, de cito toets. Het moet namelijk wel te meten zijn. Daarna, op het voortgezet onderwijs wordt dit alleen nog maar meer benadrukt. Kies voor een bepaalde richting of pakket. Maar wat als jouw interesses zo breed zijn, dat je eigenlijk niet in te kaderen bent? Of dat jouw passie op een heel ander vlak ligt dan wiskunde en zit je van ellende naar buiten te turen?

Talent, een waardevol ingrediënt voor ieder mens, jong én oud. Een drijvende kracht achter keuzes, ambities en kansen. Soms onbenut, soms overschat, maar altijd aanwezig. Waarom een blog over talent? Omdat het een terugkerende factor is in mijn werk en privé leven….

Ook ik moest eraan geloven; de cito toets. Wat een regelrechte ramp. In groep 8 was ik al een regeltante en knoopte ik alle mensen en ideeën aan elkaar. Het ondernemerschap zat toen blijkbaar al in mijn bloed. Maar goed…. Toen ik zeven was plukte ik al rozenblaadjes, om er vervolgens potpourri van te maken en te verkopen voor twee gulden aan ouderen. Daarnaast knipte ik strips uit een paardenblad en stelde zo mijn eigen strips samen. Die liet ik dan kopiëren door mijn vader. Vervolgens verkocht ik de strips aan leeftijdgenootjes op de manege. Of ik organiseerde een theater voorstelling op zolder, met poster, vooraankondigingen, scénes en al. Maar tja…. hoe zie je dat terug bij een cito toets? Niet! Na een kleine omweg (van mavo naar havo naar vwo en het hbo, met de nodige vertraging, thanks Curaçao 😉 toch mijn plek gevonden.

Tijdens mijn werk als salesmanager mocht ik op pad met een cadeautje, een cadeautje om de potentiële inleners te binden aan dit uitzendbureau. Start People staat voor talent, was de boodschap. Met een prachtig vorm gegeven boek onder de arm, trapte ik met mijn nieuwe pumps de dichte deur open. Later, toen dit hoofdstuk allang was gesloten, heb ik het boekje altijd met zorg bewaard. En sterker nog, ik heb het laatst er nog even bij gepakt.

Want welk papiertje laat je zien als je je eigen zaak begint? Toen ik zsa zsa zsu oprichtte heeft niemand mij naar mijn CV gevraagd. Dus wat drijft je dan tot succes? Dat papiertje of jouw talent om kennis en kunde met passie te combineren?

Inmiddels zijn we al vele projecten later en talent speelt nog steeds een belangrijke rol. Maar meer dan ooit zie ik nu de waarde daarvan in. Ik word blij van alle motivaties en alle mooie woorden die ik voorbij zie komen op Werken op een Eiland. Een project wat ik samen met mijn JONT collega’s Peter en Chris ben gestart. Het bleef toch kriebelen, ik miste de talenten, de ambities en de verhalen achter een sollicitatie. Nu maak ik weer mensen blij; online worden deze talenten aan een nieuwe uitdaging verbonden.

Op De VerzamelPost  brengen wij jong en oud bij elkaar, een ontmoetingsplaats waar kennis en kunde wordt gedeeld. Een plek, niet alleen om te flexwerken, met elkaar te lachen, samen te lunchen of te vergaderen… maandelijks toveren we de plek om tot het GOED DOEN Festival. Een evenement waar we iedereen die goed doet een podium bieden. Van het repararen van kapotte laptops, tot het aanleggen van een gezamenlijke buurttuin. De ‘goed-doeners’ doen dit niet persé vanuit hun professie, maar vanuit hun talent. Je kunt boekhouder zijn, maar ondertussen fantastische groenen vingers hebben, dat is toch briljant?

Enkele weken terug, tijdens de persconferentie van de Dorian Foundation werd mijn hart gevuld met sterke verhalen. Verhalen van de talenten die door de foundation worden ondersteund. Wat ze ervoor moeten laten om die top te bereiken, maar ook wat ze nodig hebben. Gelukkig kunnen wij ze helpen op het gebied van kennis, materiaal en kunde. Het belangrijkste ingrediënt spat er van nature van af; doorzettingsvermogen. En dat in combinatie met hun talent, dat brengt deze topsporters in spé naar de top.

Dit is niet aan te leren in een keuzepakket op de middelbare school of te meten met een cito toets. Dit komt diep van binnen; de drive, de passie, het doorzettingsvermogen, het talent. Ongrijpbare ingrediënten die jou jou maken en jou brengen waar je wil en kan zijn. Soms is dat papiertje noodzaak om bepaalde deuren te openen of het vraagteken boven het hoofd van een nieuwe werkgever te doen verdwijnen. Maar uiteindelijk is jouw talent krachtiger dan welke stempel of titel dan ook. Geef het gewoon eens de ruimte en verbaas zelfs jezelf.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec