21
dec-2015

Goede voornemens versus wensen

Echt?! Waarom woon je op Texel? Kun je daar echt een eigen bedrijf hebben? Werk je dan alleen op Texel? Zomaar een aantal vragen die regelmatig de revue passeren op verjaardagen, netwerk events, festivals, noem maar op. Ja, aan ‘de overkant’ dus.  Want wij weten wel beter. Als Rotterdamse, die inmiddels toch wel aardig geïntegreerd is na 19 jaar, kan ik met volle trots en hardop zeggen: Ja, ik woon en werk op Texel! 

Dus ik wil de vraag eigenlijk ombuigen, waarom woon en werk jij niet op Texel? Natuurlijk de vacatures stromen in deze barre periode niet met duizenden tegelijkertijd je mailbox binnen. Maar een kijkje op Werken op een Eiland kan nooit kwaad. Ook niet als ambitieus groentje, stages vind je er ook. Daarbij is bijna 1 op de 15 Texelaars ondernemer, dus een open sollicitatie naar dit ondernemende volkje is ook niet geheel kansloos.

Ben je ZZP’er? Of zoals sommigen het hier noemen ‘zelfstandige professional’ die niet persé aan een locatie gebonden is? Nou, dan kun je je hart ophalen op dit thuiswerk eiland. Wekelijks zoek ik m’n flexibele werkplek op. Niet alleen om bergen werk te verzetten in een fijne ruimte, maar ook om het weekend door te nemen, te lachen, de lunchkaart van een nieuw pop up catering / restaurantje te testen, om plannen te maken, collega’s te spreken en feedback te krijgen. Voor wie deze plek nog niet kent en zijn of haar keukentafel met alle liefde eens laat voor wat het is: De VerzamelPost. Kom langs, de eerste keer is ‘van het huis’.

Maar goed, ik hoor de argumenten opborrelen. Is daar dan wel wat te doen? Kom ik het eiland ooit af? Hoe groot is die cultuurshock? Het leven draait niet alleen om werk. Tuurlijk, brood op de plank… dat moet er komen. Maar er zijn zoveel andere zachtere voorwaarden waaraan deze plek ook voldoet. Desirée is zo lief geweest om ze even voor je op een rijtje te zetten.

De 5 redenen om wél op Texel te werken:

De Randstad staat bekend om de plek waar alles snel gaat, iedereen haast heeft en wachten niet te lang mag duren. Op Texel zorgt de omgeving dat je naast drukte op het werk genoeg ruimte hebt om te onthaasten. Het klinkt heel rooskleurig, maar over één ding kunnen de werkende Texelaars het eens zijn: leven op dit eiland is fijn.

1. Genoeg uitdagende banen
Op het eiland kun je heus niet alleen als bedieningsmedewerker carrière maken, ook voor HBO’ers en WO’ers is er werk. De toeristische branche is op het eiland natuurlijk het grootst. Vooral in de zomer zijn er heel veel extra handen nodig in de horeca. Voor wie ook in de winter er warmpjes bij wil zitten zijn er genoeg andere branches. Mede door de komst van internet is ‘de overkant’ dichterbij dan ooit, waardoor er flink wat Texelse bedrijven zelfs landelijk en internationaal opereren. En zoals ik al zei; open sollicitaties én netwerken.

2. Je leert snel nieuwe mensen kennen
Ons kent ons, dat is nou eenmaal zo. Dat wil niet zeggen dat iedereen elkaar kent, maar via via is je netwerk wel enorm. Op Texel hoef je niet bang te zijn om te vereenzamen. Je collega’s wonen in hetzelfde dorp en misschien wel in dezelfde straat. Als je nieuw komt wonen en werken op het eiland, dan kom je vast en zeker binnen een week al een ‘bekende’ tegen op weg naar de supermarkt. En als je daar even geen zin in hebt, geen zorgen, ruimte genoeg.

3. Na werktijd met je voeten in het zand
In plaats van de laatste zonnestralen meepikken vanuit de auto, kun je ze op Texel op het strand laten branden op je huid. Om 17.30 uur kun je op een zomerse dag prima nog een uurtje je badlaken neerstrijken, om daarna opgeladen naar huis te keren. In de winter is het strand natuurlijk ideaal voor een wandeling, waarbij de wind ervoor zorgt dat je hoofd weer leeg wordt. En wat dacht je van de VrijMiBo bij een strandpaviljoen? Paal 12 is mijn favoriet! Reggae deuntjes gecombineerd met bio kip van de grill. Oh en vergeet die gin tonic niet 😉

4. Het weekend begint eerder (en duurt langer)
Hoe fijn is de gedachte dat je een borrel drinkt op het strand, terwijl de rest van Nederland in een drukke avondspits probeert zo snel mogelijk thuis te komen? Heel fijn, toch? Op Texel zijn er geen snelwegen en is een file hoge uitzondering.  De reisafstand is van om de hoek tot maximaal 25 minuten (van het puntje naar het puntje). Dat betekent dat je eerder thuis bent en later naar je werk kunt rijden, voor het geval je geen zin hebt om het uit te rekenen.

5. Geen last van (overvolle) treinen
Rennen naar de trein, jezelf wurmen tussen de mensenmenigte en tevergeefs de hele rit staan? Dat gaat op Texel niet gebeuren. Op het eiland zijn überhaupt geen treinen, of metro’s of trams. Geen last van vallende blaadjes op het spoor of bevroren boven leidingen dus. Op het eiland zijn daarnaast ook geen bruggen. Welk smoesje je wel kunt gebruiken als je te laat bent is: het gekantelde schaap. Als je bij binnenkomst verteld dat je een schaap hebt gered, dan ben je ongetwijfeld de held van de dag (en de rest van de week ook).

Goede voornemens
Dus laten we het daar over hebben. Jouw wensen; meer vrije tijd, minder lang werken, geen zin meer in files, vaker naar buiten, etc. Zijn het wensen of goede voornemens? Je kunt ook gewoon één keuze maken, één goed voornemen. Om dit eiland eens op een andere manier te bekijken. Het eiland van thuiswerken, van flexwerken met onbegrensde mogelijkheden. We hebben immers internet. En als je wel aan een ‘baas’ verbonden bent, wil je misschien wel helpen onze hospitality en onze keuken naar een nog hoger niveau te brengen. Of jouw ICT skills de vrije loop te laten bij één van onze grootste werkgevers Snelstart.

Dus nogmaals als je mij vraagt ‘waarom woon en werk je op Texel? Dan heb je nu jouw antwoord. Fijne feestdagen en een heel gelukkig, gezond, fijn en liefdevol nieuwjaar!

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec